Renungan...

Followers

nuffnang

Tuesday, April 24, 2012

Kata Singkatan...



Selasa 24 April 2012

Salam cemerlang untuk semua. Time maghrib begini barulah nak berpostingnya....yang dari tadi duk blogwalking blog saing2 yang lain....sebenarnya kunjungan kita just untuk cari info terkini dari pelbagai sumber yang sahih dan bermaklumat. paling suka blogwalking blog politik yang sensasi dan ada kebenaran setiap fakta yang diberikan tentang negara kita....so pandai2 lah kau orang untuk menilainya.....

Entry di senja ni...kata singkatan atau ejaan yang dok berapa nok faham atau perkataan yang diejanya hanya empunya diri serta geng2nya saje yang faham.....bahasa2 remaja ni terkadang banyak merosakkan sistem bahasa kita....terkadang yang ditulis sepatah haram pun kita tidak faham...punyalah singkatnya.Contohnya:ape??korg nk taw spe,,korg npk sim pd pic tu?ak las nak jel....... aku langsung tidak faham apa yg ingin disampaikan...dalam satu blog tu...punyalah singkatan perkataannya...malas kita nak baca n terokai....ya...memang betul blog tu aku punya suka dan hak mutlak aku nak mengumpat ke...caci orang ke...nak kata2 apa pun...tu aku punya pasal...tapi setidak-tidaknya gunalah bahasa yang betul dan bermakna....BAHASA ITU MENUNJUKKAN BANGSA...betulkan? so...sekadar meluahkan apa yang terbuku dan membetulkan keadaan...

2 comments:

~Sweet Honesty~ said...

betul tu kak.. saya pun kadang2 naik pitam nak traslate perkataan diorang tu..sikit2 takpe la..ne dh satu ayat..boleh pengsan..

fatmasha said...

ya lah sweet memamg pening bila baca blog dia org..nak follow pun malas..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...