Renungan...

Followers

nuffnang

Tuesday, May 30, 2017

Kek lagi...

Assalamulaikum dan Salam Sehati Sejiwa..

Bila tetiba semangat untuk berentry mencurah-curah datang...hehehe...saje nak post pic kek tiramisu yang dibuat untuk majlis hari Guru tahun ni.. melengkapkan koleksi kek bebenornya..dua biji kek sempat disiapkan...satu untuk sekolah hubby Sk Pasir Raja ...satu lagi untuk sekolah sendiri...kata orang bukan senang nak buat kek dalam keadaan kita yang sentiasa sibuk n jauh berulang...penat..bila ada yang nak order..cepat2 kita angkat tangan..memang dok sempat n tadak masa..tu pun mengekek dalam keadaan terpaksa...hehe


Dalam masa yang sama sempat jugok menyiapkan kek tiramisu untuk Azeem sempena hari lahirnya yang ke 12..kebetulan tarikhnya juga hampir dengan hari guru...
 

Salam Ramadhan Al Mubarak..

Assalamulaikum dan Salam Sehati Sejiwa...

Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua muslimin dan muslimat..semoga ibadah puasa tahun ini adalah yang terbaik bagi diri kita berbanding tahun2 lepas...ambillah sebnyak mane fadilat dan pahala yang berikan oleh Allah moga kita beroleh keberkatan dan keimanan yang berpanjangan..InsyaAllah..

Puasa adalah amalan ibadah utama selama Ramadhan. Pahalanya pun dilipatgandakan lebih besar dibandingkan pahala amal kebaikan lainnya.

Jika pahala satu kebaikan biasanya dilipatgandakan oleh Allah SWT menjadi 10 kebaikan hingga 700 kali lipat, maka puasa lebih besar dari itu, sebagaimana hadits shahih:

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعمِائَة ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَّا الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِي لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ وَلَخُلُوفُ فِيهِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ

"Setiap amalan anak Adam akan dilipatgandakan pahalanya, satu kebaikan akan berlipat menjadi 10 kebaikan sampai 700 kali lipat. Allah 'Azza wa Jalla  berfirman, ‘Kecuali puasa, sungguh dia bagianku dan Aku sendiri yang akan membalasnya, karena (orang yang berpuasa) dia telah meninggalkan syahwatnyadan makannya karena Aku’. Bagi orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan; gembira ketika berbuka puasa dan gembria ketika berjumpa Tuhannya dengan puasanya. Dan sesungguhnya bau tidak sedap mulutnya lebih wangi di sisi Allah dari pada bau minyak kesturi.” (HR Bukhari dan Muslim).
 
 

Pujuk hati lagi..sampai bila...

Asalamulaikum dan salam sehati sejiwa...posting sambil menunggu waktu isyak..tetiba rasenya nak menulis di sini..pada kesempatan yang terbatas..banyaknya program majlis guru besar rancang tak keruan kita dibuatnya...

Pujuk hati.....waaaa..nak menangis pun ada..yalah..punyalah ramainya guru besar yang bersara di bandar ni...tapi nama kita tak naik2...untuk bertukar..dulu janji hingga bulan januari je...sekarang masih lagi di sini...huhu..manusia dipegang pada janji...tapi depa buat dak je...org yang ada power n kuasa ala spiderman jugok senang2 je dapat balik ke bandar...kita ada gusi dan lidah je mane nak dapat...menangis air mata darah sekali pun tak ada org nak ambik tahu pun..so...menggigit jari jawabnya...macam menunggu buah yang memang payah nak gugur...

Begitu adat dunia...sejarah tidak pernah menipu...siapa yang kuat n berkuasa dia raja...sampai bila2 beginilah jadinya jika ....sistem yang ada tidak mesra alam..huhu...



Sunday, May 14, 2017

Selamat Bertunang kroll.....

Ahad 14 Mei 2017 

Assalamulaikum dan Salam Sehati Sejiwa...lama bebenor tidak menulis di sini..semenjak memegang jawatan dalam pentadbiran, tumpul rasenya idea untuk meluahkan sesuatu...rasa terkilan ada jugak..ya lah memang bidang menulis menjadi kegemaran kita sejak di bangku sekolah lagi...tidak jugok bertandang ke blog sahabat  apatah lagi bertanya kabor..rasenya diaorang pun sama juga macam kita tumpul idea... tak pun sibuk dalam semua urusan...

Posting petang ni...Selamat bertunang khairul Azwan anakde ke dua dalam keluarga memecah tradisi langkah bendul dari kak long bertemu pujaan hatinya...nun jauh ke utara orang kedah nooo...jauh di sana ..jumpanya...  rahsia katanya...hihi keluarga orang baik2 ayah dan bondanya cukup spoting dan open...tetapii cukup bertradisi...dari merisik...kemudian ditetapkan hari bertunang..langsungnya tak tahu lagu..tunggu katanya sebab si fairuz ni masih belajaq... housemanship...kita ibu bapa berserah kepada dia berdua untuk tentukan bila disatukan..ya lah nak paksa2 permintaan dari kelaurga si perempuan nak juga anak menjadi seorang doktor..impian dia sejak kecil...kita di pihak kroll (nama timbangan) tak dak apa..mana yang baik...

So...majlis gilang gemilang disambut dengan meriah...terkedu n terharu jugok..depa buat majlis macam kenduri kahwin...katanya mama fairuz suka melihat suasana yang meriah dan cantik...kita bukan apa tumpang gembira lah juga..kami diraikan dalam majlis yang meriah n santai cuma dikelilingi sanak saudara terdekat dan sahabat duai yang dekat sahaja...tu pun dikira sangat happening...Thank you Dr. Saidin dan Dr. Farhah makanan yang disajikan cukup sedap..ala-ala hotel gitu...

Kepada semua sanak saudara yang berlapang dada memeriahkan majlis kami diucapkan jutaan terima kasih kerana sudi mengambil cuti dan meredah perjalanan yang jauh untuk sampai ke kedah Darul Aman...InsyaAllah dalam kesempatan yang akan datang kita berkunjung lagi dalam penyatuan dua hati sehingga akhir hayat mereka..InsyaAllah.

Hubby bersama Dr. Saidin

Kroll..hihi hansem gitu..macam Fattah Amin orang kata bukan mami kata hihi..

Bersama dengan Dr. Farhah

Ini keluarga kami...seorang tadak dalam pic ni huhu...












LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...