Followers

nuffnang

Thursday, January 19, 2017

Masih lagi di sini...

Khamis 19 Januari 2017

Assalamulaikum dan salam sejahtera...masih lagi di sini...tajuk entry ..setelah 7 bulan di Sk Kampung Shukor sebagai pentadbir menjalani kehidupan seperti biasa...dengan kalutnya perjalanan yang memakan masa selama 1 jam lebih sehala setiap hari..meredah kabus...hujan yang sampai sekarang masih lagi hujan...yerlah...kawasan Hulu Dungun hujan tidak menentu..tambah2 lagi nak sambut Tahun Baru Cina..cuaca memang dingin n sejuk...

Bukan tak suka ditempatkan di sini...cuma jarak perjalanan yang memenatkan...dalam usia gini..mengantuk yang tak tahannya..lebih2 lagi ketika waktu pulang...jalan jangan cakap sesunyi...sunyinya..kalu seorang memandu memang gerun...kata orang macam2 bunyi... dikelilingi hutan tebal tapi yang oknya jalannya memang baik dan sempurna dijaga...mungkin laluan ke Pusat Perkelahan Pasir Raja serta adanya Air Terjun Chemerong menjadi tarikan ke sini...so berlapang dadalah..pujuk hati...so..masih adakah sinar yang membahagiakan...harap2 ada pelangi di sekeliling jangan ada pelangi di mata...waaaa






Hutan Lipur Sungai Chemerong adalah antara hutan rekreasi paling popular dan unik di Malaysia. Malah, ia mempunyai tahap air terjun tertinggi di Malaysia, pada 305 meter. Hutan rekreasi dijaga oleh Jabatan Perhutanan dan kemudahan seperti wakaf, gerai, surau dan tandas turut disediakan untuk kemudahan pengunjung.

Monday, January 02, 2017

Kek Gebu Gebas...marvelous!

Isnin 2 Jan 2017

Assalamulaikum...Salam sehati sejiwa...Tak lupa Selamat Tahun Baharu 2017...bermakna bertambah lagi usia dan mudah-mudahan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan...kurangkan stress dalam waktu bekerja...sekejap aje rasenya masa berlalu...huhu..

Ok posting pagi ini, setelah mengharungi lebatnya hujan mengharungi jalanan bersama hubby..takut pun ada...hati..jangan cakap keruan..bimbang kut2 jalan dinaiki air bermakna tersandar di tepi jalan...Musim tengkujuh melanda waktu awal persekolahan...dunia jugok dah semakin tua..dulu-dulu kalau banjir mesti bulan Disember...sekarang dah berjangkit ke bulan Januari...apa2 pun kita redha dengan ketentuan Allah..pasrah seketika...

...sambungan tentang kek tadi..share dalam facebook resepi ni facebook sape..lupalah nak tag nama ampunya resepi ni...tapi apa yang pasti kek ini gebu segebunya...makan kira oklah...tidak manis sangat just find..mungkin disebabkan mentega dicairkan dan diletak diakhir adunan setelah semua bahan dicampur semua.. itu yang menyebabkan kek ini menjadi gebu ala-ala sponge kek gitu....Boleh share resepi di bawah ini..tidak sia2 mencubanya...



Resepinya:

200 gm mentega (dicairkan)
180 gm gula castor
220 gm tepung gandum
5 biji telur gred B
50ml susu cair
1/2 sudu teh vanila
2 sudu besar overlet.

Caranya
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali mentega yang dicairkan.

2. Mix sehingga adunan menjadi putih dan gebu.
3. Masukkan mentega yang dicairkna. gaul rata.
4. Bakar dalam ketuhar selama setengah jam mengikut oven masing2.

s e l a m a t   M e n c u b a....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...