Followers

nuffnang

Monday, December 31, 2012

Laksam...homemade!

Isnin 31 Dis.2012

Salam untuk semua...bersiaran semula....hari akhir n penghujung tahun 2012...selamat tinggal tahun 2012 yang banyak meninggalkan kenangan,cabaran,pahit getir kehidupan....menjadikan umur semakin bertambah dan kita semakin matang dan berpengalaman dalam segala hal...lebih2 lagi dalam kerja buat kita sehari-hari...harapan moga sinar 2013 banyak memberi kejayaan,rezeki yang tak disangka2,kesihatan yang baik,anak-anak yang solah...dan hubby yang sentiasa caring n sharing dalam segala hal....muah..tq atas segala-galanya....rasanya entry terakhir untuk tahun ni...esok buka lembaran baru n  bulatkan azam untuk menjadi seorang isteri,pekerja n hamba kepadaNYA...yang sentiasa muhasabah diri dan memberi contoh terbaik dalam segala hal..insyaAllah...

Maka esok bermulalah alam persekolahan....tapi aku masih di sekolah yang sama...bilalah boleh bertukar ni...biasanya habis lama disesebuah sekolah 5 tahun je...ni dah masuk tahun ke 7...apa cite? minta tukar...tidak diluluskan....dok kan nok tukar sekolah dalam daerah pun kene pakai kebal bawah tanah jugok...ok tinggal dulu bab sekolah ni...entry di atas...lama sangat  mengindam nak makan laksam....nak pi kuar cari malas...sebab hujan turun sejak dari pagi...rasanya banjir gelombang ke 2 menghampiri semula...maka check semua bahan ada...apa lagi mengukuslah kita laksam ni....makanan kegemaran orang2 Terengganu dan sewaktu dengannya...tidak lengkap rasanya kunjungan kita ke terengganu kalau tidak menikmati makanan ni...so..buatnya senang aje...janji ada pengukus...siap satu.. gulungkan dia...macam kita buat kuih gulung...

Buatlah sebanyak mane yang kita suka....tepung beras n bancuh dengan air biasa aje...pah tu kukus ...tak sampai 3 minit...sudah masak....kuahnya panggang ikan blend dengan santan...masak atas dapur...masukkan sekali asam gelugor supaya rasa masam skit....masukkan bawang lumat n lada hitam tumbuk berserta gula n garam...penyedap rasa...dah siap...kutiplah ulam yang ada di halaman rumah kita...kalau ada...ulam ni pun ambik kat belakang umah aje..ulam raja...bunga kantan n limau nipis....tidak lupa juga sambal lada..supaya rasa pedas tu membangkitkan selera....

hidangan yang lengkap...

kalau buat sendiri kan banyak...makan pun kenyang!

kuahnya...org ganu kata kuah putih...

simple ulam...

masukkan semua sekali...gaul rata..n suapkan...

Saturday, December 29, 2012

Tiramisu Cake....

Sabtu 29 Dis.2012

Salam Sabtu untuk semua...ada lagi 3 hari kita akan melangkah tahun  ke 2013...kejap aje cukup setahun...bermakna cuti semakin habis untuk penggal ni...bermula alam persekolahan yang baru pada bebudak tu..pada cikgu macam biasa aje...rutin yang sama setiap tahun...so hadapilah tahun baru dengan azam dan semangat yang luar biasa kerana selama ini kita biasa2 saje...

So entri pepagi....siaran tetunda tetapi ada kewajarannya dipostkan di sini..minggu ni edisi mengekek n membaking....so...ilmu yang cantik n berguna patut kita sebarkan...walaupun dah bertahun2 org dah tahu...hangat balik..supaya ingatan itu sentiasa segar....Tiramisu kek...rasanya kek yang paling sedap mengalahkan screat resipi..hehehhe...kita yang buat sendiri tentu air tangan kita cukup bermakna pada keluarga...pada duk beli dengan harga yang mahal....tetapi kita was-was untuk menikmati...kek ini memang feberet seisi keluarga....apa tidaknya cream cheesenya yang rasa masam manis tu....pendek kata hingga menjilat jari....

Basic kek span biasa...belah dua kek tu sapu dengan cream cheese tadi...tapi disegarkan dengan taburan biskut oreo yang ditumbuk kasar...lapis sekali...rasanya lemak2 manis..sebelum tu...renjis dengan air nescafe di atas permukaan kek agar lembap dan rasa pahit nescafe dan keharumannya....menyemarakkan lagi rasa kek tersebut...jgn letak banyak2 nescafe tu kan pahit sangat...ala-ala kadar aje...pada permukaan atas kek salut semua cream cheese td dan ditabur dengan serbuk koko...kalau tak ada...milo pun ok...kalau milo pun tak ada buleh juga dikisar biskut oreo tadi...tabur di atas permukaan kek tadi...hiaslah dengan kemahiran yang ada...dah siap.. masukkan dalam frezer selama 2 jam sebab memastikan cream chesee ini keras skit dan bila dipotong...nampak ok....resepinya disini  cukup detail yang empunya blog ni ajarkan....nak lagi  sini cuba ikut yang diorg ajar tentu menjadi...sori ya malas nak tulis resepi...nak copy n paste tu mintak halal dari tuan rumah dulu...agar kek kita menjadi insyaAllah...

icing cream cheese ini nampak cair masa kita melepa...pah ni masukkan ke dalam frezer....

hiaslah dengan apa cara sekali pun...simple deko biskut oreo....
taraaaa....dah habis separuh ..yummmmy...saje buat dua layer...

Thursday, December 27, 2012

Rainbow cake...Tempahan!

Khamis 27 Dis. 2012

Salam untuk semua....moga dirahmati.....tak tahulah pulak macam mane ari ini terlebih rajin....lepas abis satu paper exam..untuk sem ni tetiba aje....bila ada yang nak kan sebiji kek...tanpa befikir panjang terus aje setuju untuk siapkan kek pelangi ni...walaupun si penempahnya nak kan segera...memang udah tahu kek ni cerewat skit...pasal layernya yang tujuh lapis...ikut warna pelangi....apa lagi mengekeklah kita sepetang...katanya untuk sambutan hari lahir...lupa pulak nak tanya yang ke berapa....

Ingat di hati memang malas nak mengekek....bila siAzyan beriya2 sgt suruh siapkan...katanya cian pada kawannya dah lama nak merasa kek 7 layer....sebab ada 4 paper lagi yg belum pekse...konon nak2 study hari ni...tut...tut...dah siapkan sebiji lagi kek tiramisu untuk dimakan bersama-sama...bila hubby cakap masa hari jadinya 6 okt. baru ni...tiada orang sambut  n hadiahkan kek untuknya...jadi dikesempatan ini siapkan kek tiramisu untuknya...lepas hajatlah katakan....entry pasal kek tiramisu...coming soon deh!

Berbalik pada rainbow kek ni...namanya 7 layer...tima nak melapisnya yang rumitnya skit...pasal kek ni cukup gebu ...dan bila kita nak melapisnya mulai patah...dan bila lapis dah banyak nampak senget kedudukkan mmg pada ketika ni tak boleh baiki lagi......bila melepa dengan icing kesengetan itu nampaklah  skit...tu lah buat kek yang tinggi2 ni masalah gitulah...dah lah kek ni 8 inci lebar n panjangnya...so faham2 sendirilah ya... pasal mendeko pulak so simple...tapi bunga rose tu mmg tidak akan ketinggalan mane2 kek yang pernah dibuat...sbb cukup teruja bila melihat bunga2 rose yang cantik tu.. yg pasti.nak tutup kotak pun dah terkene bunga icingnya...bila tanya kedai bakery ada tak kotak yg lebih tinggi...katanya setakat tu aje ketinggian kotak yang ada...rasanya malas lah nak menerima tempahan rainbow kek ni lain kali...kalau 4 layer boleh tahan lagi...

ni..baru 5 layer...yg oren tu kedalam sudah...hehehe

dah cukup 7 layer dengan warna pelangi...betul ke susunannya?

taraaa....simple deko..keayuannya terserlah pasal kuntuman bunga ros tu...




Wednesday, December 26, 2012

Puding Pelangi Permata....

Rabu 26 Dis. 2012

Salam Rabu untuk semua....Info terkini tentang banjir cukup membimbangkan hati...apa tidaknya dengan hujan yang tidak berhenti sejak 2 hari lalu dengan jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Terengganu mencecah 11 ribu orang....bila lalu ikut jambatan Dungun td kecut perut sebab air hampir2 mencecah lantai jambatan tersebut...seram sejuk dibuatnya...

Berbalik tajuk entry di atas...pasal puding pelangi permata n puding jagung...saje buat untuk majlis baca yassin di rumah mak saudara semalam....atas permintaan tuan rumah inginkan pencuci mulut...maka jadilah puding mamble ni...puding ni cukup simple n sedap...pendek kata habis licin....terlupa nak simpan pada AJK dapur yang bertungkus lumus dari pagi siapkan lauk pauk...tak apa ya lain kali ada rezeki kita hantar....

Resepi?....rasanya kalau buat cukup senang....dalam intenet cukup banyak diorg postkan....nak juga disini dan ada juga diorg panggil puding pelangi..sebab corak dia macam pelangi....apa aje lah yang dipanggil...tapi still benda yang sama je...puding pelangi klik je...dapat resepi puding pelangi...cubalah buat...Kalau nak letak nama ciptaan sendiri pun buleh...sebab kita yang buat...kalau nak share pun dengan orang lain lagilah berkat...sebab bila kita postkan kat intenet bermakna kita nak berkongsi dengan semua orang...kalau rasa kedekut ilmu kita simpan je dalam diari...biar kita seorang je yang tahu buatnya...tak gitu? hehehe...

Puding Pelangi Permata dalam proses memotong...

Puding jagung....

siap dipotong...cantik warnanya....

Sunday, December 23, 2012

Banyaknya program....

Ahad 23 Dis.2012

 Salam untuk semua....ari ni terkejut n sedih sangat2.... masa mesy.tadi bila ada orang beritahu yang cikgu Sabirin kemalangan ngeri...hingga sekeluarga terbunuh...nak tahu cerita sebenar baca sini ....tidak perasan lagi dia...bila balik baru anakde bagi tahu cikgu dia yg kemalangan....untuk dpt gambaran sebenar baca info di atas...apa2 pun takziah dan alfatihah untuk arwah dan keluarga...rasanya kemalangan paling trajis penutup tirai 2012.

Semalam sudah siap posting pasal tajuk di atas...intenet problem...semua hilang... bukan perkara senang utk mencurahkan idea spontan di sini....bila tulis balik rasanya tidak sama seperti apa yang kita tulis semalam...sebenarnya semalam adalah penutup kenduri yang berlangsung dalam lebatnya hujan....mencurah2...tetapi majlis kahwin Farihah tetap meriah dengan kehadiran tetamu dan ada DJ lagi untuk sampaikan permintaan lagu kepada pengantin...

Yang paling teruja...tidak sempat menghadiri demo masakan...disebabkan sms yang dihantar tidak terbaca...maka bila sedar...demo tu dah berjalan sejam....untuk tidak menghampakan menjenguk juga walaupun dalam hujan yang lebat...huhuhu teruja sungguh...bukan senang nak dapatkan ilmu dari chef yang terkenal dan menunjukkan cara yang betul membuat kek baldu merah tu...yang rasanya mengancam.....nantilah jika ada kesempatan...akan ke rumah sahabat yg sempat mengikutinya....

Program yang ketiga....reunion SPM batch 1984 kali ke 3 yang dibuat di politek Dungun...awal2 dah cakap tak dapat atend majlis ni sbb tidak sempat....masa reunion kali pertama tu kita yg handle majlis tu...rasanya sudah berbaloi berjumpa dengan saing2 yang jauh di mata dekat di hati....maaf ya saudara Nasir Ali kerana tidak berkesempatan menghadirkan diri kali ini...



berdiri berhampiran kek yang berharga RM400...huhuhu..

Wednesday, December 19, 2012

Ais krim Goreng homemade....!

Rabu 19 Dis. 2012.

Salam Selasa untuk semua....moga dirahmati....terlebih dahulu ucapan tahniah kepada bekas anak muridku yang berjaya dalam PMR yang diumumkan pada hari ini....pada yang tidak bernasib  baik...tumpukan pada SPM... itu adalah langkah terakhir kita dalam menentukan halatuju yang berkesan dalam alam pendidikan....hujan lebat yang mencurah2 sejak dua hari petanda banjir akan melanda dalam hiruk  n suasana buka sekolah....so apa lagi bila time hujan gini mulalah duk mikir pasal makan je....duk cari resepi yang tidak pernah dibuat....

Maka dengan rendah dirinya..terhasillah Ais krim goreng yang dulu rasanya macam tak percaya je ais krim boleh digoreng....ada dijual di supermarket yang besar...dan ianya telah menjadi bisnes yang menguntungkan kepada mereka yang rajin....tu pun si Azyan yang bersungguh2 memesan belikan roti n aiskrim vanila sebagai basic dalam resepinya.....

Mula2 tu...cedok aiskrim lapiskan pada roti dan tekat roti tadi pada cawan....tekan kuat2 supaya ianya bertangkut...dalam masa yang sama cepat2 masukkan dalam peti ais...supaya ais krim tu tak cair...buatlah seberapa banyak yang dikehendaki...simpan semalaman dalam ruang sejuk beku...kerak n sisa roti tu jangan dibuang....panggang dalam ketuhar hingga menjadi kering...kisar untuk dijadikan serbuk roti...tujuannya sebagai pembalut aiskrim tadi....

Panjang juga cara buatnya ya....selepas semalaman keluarkan roti tadi dari peti ais...celup dengan telur dan gaul dengan serbuk roti....kemudian goreng dalam minyak yang apinya sederhana aje...pahtu dah siap...jadilah ais krim goreng yang sedap di makan dan rasa nyaman yang berpanjangan...prosesnya cukup senang dan bahan2nya murah aje kerana senang didapati...pendek kata kalau kita yang buat sendiri...boleh menikmatinya sehingga sedawa...hehehehe...



di dalam tu ada ais krim dapatlah dalam 11 ketul untuk sebuku roti yang panjang....
kerak roti yang dipanggang n dikisar....
proses membalut asi krim tadi dengan telur n serbuk roti...

setelah siap digoreng...
ni lah hasilnya...asi krim yang meleleh tu...

Tuesday, December 18, 2012

Roti Jala....



Selasa 18 Dis.2012

Salam.... moga dirahmati....ari ni semua penjawat awam tersenyum lebar...sebab hari ini hari menuai untuk depa... setelah sebulan lebih dibebani dengan ketidakcukupan duit....gaji n bonus sekali...bukan banyak pun setengah bulan gaji aje...berbanding dengan sektor swasta dan koperat yang bonusnya...dua tiga bulan gaji setiap tahun..tapi diorg senyap je...adapun bonus ni untuk keperluan persekolahan anak-anak serta yuran PIBG yang mengalahkan yuran sekolah yang diberi percuma...malas nak ungkit pasal yuran PIBG ni menyesak dada aje....

Ok posting hari ini...menjala roti jala yang menjadi makanan febret seisi keluarga....mungkin terlebih rajin kut...sebab menjala ni lambat jugok nak siapnya....tu pun anak dara yang tolong gulungkan...baru cepat skit prosesnya...diserikan kuah kari daging yang dibuat khas....sebab anak2 cukup suka bila dicicah dengan kuah kari berbanding dengan abahnya yang lebih gemar kuah manis....kalau dulu masa kita kecik2 kuah manis nilah menjadi santapan.....sebab mak kita buat kuah tu je...katanya kuah kari ni untuk dimakan dengan nasi je...masa telah berubah dan selera juga turut berubah.....

Masih mencari acuan yang berbentuk tiga mucungnya....berbanding acuan yang mucungnya ada empat... agak leceh skit.......kat mane ya diorg beli....sampai sekarang tak jumpa-jumpa...kalau goggle dalam blog blogger masakan..diorg kata kat kedai bakery tu biasanya ada...ttp habis kedai bakery di Terengganu diselongkar tak dapat2...susah betul....sbb apa suka sangat dengan acuan ni?...sebab ianya cantik bila kita menjala...dan lagi senang nak menjalanya....so akanku cari lagi hingga jumpa....
acuan tradisional yg sering digunakan..
ni lah acuan yang menjadi pilihan....


Friday, December 14, 2012

Lucu..mandikan kucing!

Salam......saje nak lari skit dari topik yang sudah2...ari ni nak cerita pasal kucing n budak kecik yang suka mandikan kucing...lucu n banyak pengajarannya...jadi berhati-hati bila bercakap dengan bebudak ni sebab dia orang terlalu taksud bila dengar orang dewasa cakap...walaupun kita Main2 aje tapi diaorg ambik serius.....baca kisahnya hehehehe...

Seorang budak lelaki berusia lingkungan 8 tahun membeli sekotak sabun dari sebuah kedai runcit...

Pekedai: Banyak sangat ke pakaian yang hendak dibasuh?

Budak: Saya nak mandikan kucing...

Pekedai: Eh, tak boleh gunakan sabun ni... Sabun ni terlalu kuat untuk kucing... silap-silap kucing kamu boleh mati...

Budak itu terus berlalu setelah membayar harga sabun... Seminggu kemudian, budak itu kembali ke kedai runcit tersebut...

Pekedai: Bagaimana kucing kamu?

Budak: Mati...

Pekedai: Bukan Pak Cik dah kata....

Budak: Tapi saya tak fikir sabun itu yg membunuhnya...

Pekedai: Habis, siapa yang membunuhnya?

Budak: Mesin basuh tu... ia berpusing terlalu laju...

Wednesday, December 12, 2012

Cream Puff....!

Salam untuk semua....moga dilindungi Allah dalam apa jua kerja buat kita....bersyukur kepadaNYA kerana masih diberi nafas untuk merasai nikmat hidup di alam fana ini....entry tertunda tetapi still menarik untuk dikongsi bersama....cream puff yang menjadi kesukaan pada semua...terutamanya si kecik dalam rumah ni...tetiba aje rasa nak mengadunnya....lihat bahan semua mencukupi..sebenarnya cream puff ni cerewat jugak kalau nak buatnya....apa tidaknya terkadang terkena angin tidak molek...tidak gebu n naik .....macam keras je adunannya....semolek2nya pastikan tepung yang kita guna masih baru tetapi kalau nak kualiti yang baik guna tepung superfine sebabnya halus dan ringan....

Resepinya banyak dalam intenet ni...tinggal lagi kaedah yang diguankan dan bahan-bahan campurannya bergantung kepada resepi yang dipilih....tadi kebetulan blogwalking blog Badariah Delight terjumpalah resepi cream puff ni...yang badar buat memang cantik n tertarik...bahan2 yang digunakan simple aje...halal ya Badar sebab ambik resepi di dalamnya....apa yang penting....suhu oven kita juga main peranan...di samping teknik mengadunnya....macam2 nozel berbentuk boleh digunakan ikut kreativiti kita sendiri...kalau malas sangat..senang cite sudu je dalam loyang tu...menjadi juga...kalau rajin boleh guna nozel bentuk bintang atau sewaktu dengannya.....

Bila sudah masak...baru dimasukkan intinya....gunting ditengah2 cream puff tadi...jangan bagi putus...sumbat aje inti kastad di dalamnya....inti ni sebaik-baiknya jangan terlalu keras n lembik...sedang aje...kalau rasa nak ubah skit boleh campur dengan jagung cream yg dalam tin tu...rasanya intinya tentu lebih sedap lagi....pandai2 kauorglah kalau nak cantik n sedap...yang pasti kalau buat sekali...tentu akan buat untuk berkali-kalinya....


 masukkan telur sebiji2 sambil diputar...
 Inti dimasak dengan api perlahan..sentiasa dikacau...supaya tidak berketul2
 Guna nozel bintang...macam2 bentuk...hehehehe..
 taraaaaaa......dah siap dimasukkan inti..kecik2 je...





Tuesday, December 11, 2012

Jalan-jalan ke pasar...!


Salam untuk semua....pepagi lagi dah rasa teruja nak ke pasar Dungun.....jarang sekali rasa ke sana...atas alasan..ikan n sayuran sama saje dengan kedai dekat rumah ni...bila duk fikir ikan2 yang dijual mahal dengan tidak freshnya mula berkira2 ke pasar besar....tu pun kalau duit kurang pada RM100 baik jangan pergi...sbb? nilaian duit kita sekarang semakin mengecil dengan kos sara hidup yang semakin meningkat....

Mungkin 5 tahun akan datang RM50 tu sama nilainya dengan RM10 je....apa tidaknya..dah semua barang yang kita makan setiap saat naik harga...ikan kembong sekilo RM15 yang sedang..ada dlm. 6 ekor...sotong juga RM15 sekilo...kalu kira udah RM30 belum masuk lagi...sayur-mayur n buah-buahan sekali....aku rasa kos hidup di Dungun ni paling mahal....sbb? ramai orang2 minyak di sini...maksud aku...yg keje kat Petronas tu..sekali depa dpt bonus 6 kali  gaji....kita yg kakitangan kerajaan ni dpt bonus sebulan gaji macam nak terbalik Malaysia ni...dicanang di TV .....double standard betul lah....pendek kata kalu diorg pencen...sejuta diorg dapat...bukan aku kata..ttp majoriti yang dikenali berkata begitu...betullah defend pada tahap pekerjaan mereka....saje nak buat perbandingan....begitulah realiti kehidupan sekarang....

Ok...berbalik pasal ke pasar tadi...yang naik hairannya..tanya buah duku...terkejut besar kita...sbb? sipenjual tu kata...ambik kak...duku ni 3 kilo RM5...ni biar betul...macam tak percaya je...berbanding dengan aku beli rambutan kerak nyior sekilo RM4..ciput je...harap rambutan ni dlm golongan sedap dan isinya macam buah kelapa...kalu tak memang berkira juga kalu nak beli....tulah kalau ke pasar duit ciput jangan pergi...sbb? semua benda kita nak beli....so belanja berpada-pada....tapi dah barang keperluan yang dimakan setiap hari...terpaksa juga membelinya....pada yang ramai anak n pendapatan keluarga ala kadar....kasihan mereka menerima tempias dari mereka yang berpendapatan tinggi...so kerajaan cepat2lah wartakan gaji minimun kepada golongan ini....sampai sekarang masalah ni tak selesai2.....
nanas RM 3.50 sebiji?

sayur ni...ambil je..dah Rm10...mahal betul...
Duku ni je yang murahnya....
Nak makan...beli juga w/pun hrg..kurus semangat...

Monday, December 10, 2012

Rumah baru...!


salam Sejahtera...moga dirahmati....blogwalking blog saing2...nampak sangat dia orang ni suka tukar wall baru....mungkin ubah selera atau...duit banyak kut..hehehehhe...yg aku ni wall ni kusam je...macam banyak masalahnya...kata seorang teman tukar lah kaler wall tu yang santai dan tenang....maka terfikir jugak..ya tak ya juga...maka terpandanglah kata FB Cik Rose Cute yang memberi khidmat percuma pasal menghias blog ni...maka berurusanlah kejap dengan dia...konon2 nak dapatkan sentuhan lain skit...rupa2nya blog aku pulak bermasalah nak edit... adalah gajet yang mmg tak boleh dibuang...kata org mengganggu proses mengecatnya....jadi duk fikir2...cakap elok2 dgn Cik Rose pun...biar empunya blog nilah yang hiasnya...bukannya tidak biase...tapi tidaklah pakar dalam blog memblog ni...skit2 tu buleh lah..tu lah konon2 nak dapat kreatif dari pakar tak menjadi....terima kasih ya Cik Rose....

Duk godek2 dalam webside ni mmg banyak templet yang cantik2....terkadang rambang mata juga memilih konsep suaipadan dengan bajet kita heheheh....last sekali ambik  yg free je....mmg kene warna dengan citarasa yang dikehendaki.....bila pindah rumah baru ni...tahu2 ajelah banyak perkara yang kene settle...abis gejet yang terpaksa dikorbankan sbb dok ikut ciri2 templet yg dipilih...kene setting semula...pendek kata  kena ambik banyak masa duk tilik kat laptop aje lah....kita ni jenis dok suka buat separuh2....kalu buleh settle nak settle cepat2...tu lah masalahnya....masih lagi duk setting picturetrail tu nok bagi sama dengan column yang ada...sampai sekarang tak jadi2....lagi..huhuhuhu....SOS....

Saturday, December 08, 2012

Santai n makan2....

Sabtu 7 Dis. 2012

Salam Sabtu untuk semua....Masih lagi dalam aura cuti....jalan n jalan perabih duit..so. dgn gaji yang cepat masuk n cepat abis...sebab? cuti2 Malaysia kata kan YES..year n sale lagi..mana dok abisnya yang ada tinggal ciput...nyawa2 ikan...bab bershopping memang tidak boleh dipisahkan dengan kaum hawa...nafsu melebihi keperluan...ada je yang berkenan..kalu tak ibunya si anak bujang...tolong perabis duit...


So..entry tengah hari ni...duk godek markah assigment...alhamdulliah cantik markahnya hehehehe...angkat bakul...apa tidak pensyarah ni seorang cerewat skit...ada je yang dok kene di matanya...bimbang kalu subjeknya dok leh score...sebenarnya kelmarin ke Kuantan...2 dalam 1..ambik si Azri kat kolejnya sbb udah abis sem...pah tu apa lagi ke Megamall kuantan...kebetulan ada sale semua item...pendek kata rambang mata melihat h/bags dengan potongan harga sehingga 70%...biasalah design lama nok perabis stok...asal ok je pada kita....janji design dia stilll cantik juga harga berpatutan n sewaktu dengan kocek kita...tak gitu...berbelanja berpada2...hubby tarik muka masam je..sbb yang membeli anak n ibu aje..hehehehe...org perempuan ginilah...rembat h/bag 3 buah semesti yang si Azyan punya udah 2 buah n 2 pasang kasut untuk si Azyan juga...anak lelaki tak kisah pun....tu yg bestnya anak lelaki x nafsu untuk berlawa.....just jln2 je....

Balik singgah di Tanjung Lumpur....kata warga Kuantan Surga medan ikan bakar n sewaktu dengannya....bila risik2 jumpalah restoren Ana Ikan Bakar Petai kata seorang teman...sini cukup sedap masakan ikan bakar campur dengan petai...tu yang ingin merasanya....pilih seekor ikan pari n seekor ikan siakap yang dimasak 3 rasa...pari tadi dibakar....lauk tomyam, telur dadar,kerabu mangga, goreng sayur hailam...makan untuk 6 orang....masa tengah lapar...sekali ngap habis semuanya...kata hubby masakan dia kira biasa aje...x yang specialnya...tapi harganya kira berpatutan RM95 terbang duit melayang2...
Ni...Azyan Punya..heheheh....melawa sakanlah....

Tuesday, December 04, 2012

Segamat with love!

Selasa 4 Dis.2012

Salam Selasa untuk semua.....moga dirahmati...berposting kembali setelah blog terbiar je...dah masuk bulan Disember penghujung bulan n tahun sekali...kejap aje masa berlalu..umur makin bertambah...entry awal Disember....bertandang ke Segamat memenuhi permintaan mak saudara...menghadiri majlis pertunangan sepupu... Rizal anak bongsu...bekerja di sana dapat jodoh juga orang sana...biasa gitulah di mana kita merantau di situ kita bertemua dengan jodoh kita...kebetulan or suratan....semuanya di tangan tuhan...kita cuma merancang....

Perjalanan yang agak jauh n memenatkan...tetapi berbaloi sebab berpeluang melihat negeri orang yang kalau kita lihat peta....negeri yang paling luas kawasannya....apa tidaknya...melalui lebuhraya Muazan cukup berhati-hati dengan laluan yang sempit dan jalan raya yang kurang elok...jalan raya utama tu...patutnya udah lama naik taraf....so perjalanan berkonvoi ni memakan masa sbb? tertunggu-tunggu yang lain...kawasan yang padat dengan penduduk berbangsa Cina...pekan dia still pekan lama...sibuk n crowded gitu...

Majlis berlangsung awal pagi lebih kurang 11 pagi..memandangkan rombongan kami akan balik semula ke Terengganu...ada yang ke Melaka dan juga Kuala Lumpur. Kalau di Terengganu ni majlis simple je...ttp di Segamat ni dia orang mmg ikut adat betul2...kita ditugaskan menjadi jurucakap pada majlis tu...apa lagi tibai aje...jurucakap tangkap muat...yang lelaki semua tarik diri...lelaki Terengganu ni macam tulah...dok berani...punyalah jurucakap pihak perempuan bercakap beradat....liat jugok lidah kita bercakap spontan ni...siap berpantun lagi...kita bukanya apa...tak mahu tunjuk kemahiran berpantun hehehehe...dia pun hairan sebab biasanya jurucakap ni lelaki..ni tidak perempuan....aku ni dah beberapa kali jadi bidan terjun bab ni...tinggal lagi tadok sijil pasal jadi jurucakap majlis2 penting gini....so...majlis berjalan dengan sempurna dan jamuan diadakan juga macam majlis perkahwinan doh..hebatnya diaorg sambut kita...

Pada  Rizal n Fatin...moga ikatan berkekalan hingga bulan September ni majlis pernikahan mereka...mungkin sekali lagi akan bertandang ke sana.....yang kurang sedapnya tidak berpeluang untuk menerokai bandar Segamat sebab hubby n pak saudara beria2 nak sampai cepat...atas alasan nak tengok bola Malaysia lawan Indonesia...nasib baik Malaysia menang kalau tak..memang membara hati ini sebab tidak bershopping mane...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...