Followers

nuffnang

Saturday, December 29, 2012

Tiramisu Cake....

Sabtu 29 Dis.2012

Salam Sabtu untuk semua...ada lagi 3 hari kita akan melangkah tahun  ke 2013...kejap aje cukup setahun...bermakna cuti semakin habis untuk penggal ni...bermula alam persekolahan yang baru pada bebudak tu..pada cikgu macam biasa aje...rutin yang sama setiap tahun...so hadapilah tahun baru dengan azam dan semangat yang luar biasa kerana selama ini kita biasa2 saje...

So entri pepagi....siaran tetunda tetapi ada kewajarannya dipostkan di sini..minggu ni edisi mengekek n membaking....so...ilmu yang cantik n berguna patut kita sebarkan...walaupun dah bertahun2 org dah tahu...hangat balik..supaya ingatan itu sentiasa segar....Tiramisu kek...rasanya kek yang paling sedap mengalahkan screat resipi..hehehhe...kita yang buat sendiri tentu air tangan kita cukup bermakna pada keluarga...pada duk beli dengan harga yang mahal....tetapi kita was-was untuk menikmati...kek ini memang feberet seisi keluarga....apa tidaknya cream cheesenya yang rasa masam manis tu....pendek kata hingga menjilat jari....

Basic kek span biasa...belah dua kek tu sapu dengan cream cheese tadi...tapi disegarkan dengan taburan biskut oreo yang ditumbuk kasar...lapis sekali...rasanya lemak2 manis..sebelum tu...renjis dengan air nescafe di atas permukaan kek agar lembap dan rasa pahit nescafe dan keharumannya....menyemarakkan lagi rasa kek tersebut...jgn letak banyak2 nescafe tu kan pahit sangat...ala-ala kadar aje...pada permukaan atas kek salut semua cream cheese td dan ditabur dengan serbuk koko...kalau tak ada...milo pun ok...kalau milo pun tak ada buleh juga dikisar biskut oreo tadi...tabur di atas permukaan kek tadi...hiaslah dengan kemahiran yang ada...dah siap.. masukkan dalam frezer selama 2 jam sebab memastikan cream chesee ini keras skit dan bila dipotong...nampak ok....resepinya disini  cukup detail yang empunya blog ni ajarkan....nak lagi  sini cuba ikut yang diorg ajar tentu menjadi...sori ya malas nak tulis resepi...nak copy n paste tu mintak halal dari tuan rumah dulu...agar kek kita menjadi insyaAllah...

icing cream cheese ini nampak cair masa kita melepa...pah ni masukkan ke dalam frezer....

hiaslah dengan apa cara sekali pun...simple deko biskut oreo....
taraaaa....dah habis separuh ..yummmmy...saje buat dua layer...

2 comments:

Suspek Utama said...

buka untuk tempahan tak?

fatmasha said...

tempahan sentiasa dibuka..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...