Ahad 29 Julai 2012
Salam Ramadhan untuk semua...semoga ibadah puasa yang kita jalani mendapat keberkatan dari Allah dan diampunkan dosa kita...tak lupa juga sentiasalah bermunajat dan berdoalah siang dan malam agar segala kehendak kita dimakbulkan semperna berkat Ramadhan AMubarak ini...
Selamat berentry semula...seperti biasa dan seperti entry yang lepas2..tak lekang sekiranya tak promote menu berbuka di sini...bukan nak menunjuk2 jauh sekali ,membanggakan diri...kata orang sekadar perkongsian ilmu masakan yang tidak seberapa ni...setidak2nya ilmu yang dikongsi dapat dimanfaat bersama dengan pembaca budiman.....ok terus pada entry punyalah nak cari nama kuih ni ikut bahasa standard sampai kelupaan tahap gaban....google dlm tenet baru kuketemu bahawa Kuih Seri Muka nama diberi....kalau di Terengganu kitaorang panggil "Tok Aji Serban" kelakar je bunyinya sebab bawah dia memang pulut dan berwarna putih atas tu dilapis dengan karemal gitu...ada juga yang panggil pulut sekaya...tapi yang penting menu yang sama.....rasa juga sama....selebihnyanya ada yang hijau di atas sebab diletakkan pewarna hijau sama dengan daun pandan...versi kali ini diletak manisan di atasnya...
Seri Muka ni paling disukai...pendek kata sekali ngap je...habis sehingga menjilat jari..sebab rasanya yang manis dan lemak2 santan..mana yang tidak suka manis kurangkan nisan/gula...ikut kadar masing-masing....so kalau nak resepinya log aje dalam intenet ni byk dia org udah postnya...versi sendiri dan sudah dicuba berulangkali..hasilnya pasti cantik n sedap...rasanya ramai dah yang berpeluang mencubanya(geng2 di sekolah) dan mereka berpuas hati dengan hasilnya...tinggal lagi rajin dengan malas aje...
7 comments:
rajinnnn
hahaha..terpaksa!
Assalamualaikum k.tie..
Wah!!!! Juadah yg megoda jiwa..
A'ahlh kak..kekadang rupa kuih sama,tapi nama lain2 mengikut negeri..
X kisahlah janji sodap !!!!
K.tie. .Cori ya komen yg kita text, byk tol kuarnya..masalah teknikal gamoknya..
Kita pun x tahu, naper..huhu
tulah nanti nak delete...
Post a Comment