Renungan...

Followers

nuffnang

Tuesday, March 13, 2012

spaghetti segera...

Selasa 13 Mac 2012

Selamat Malam dan salam sejahtera untuk semua tetamu yang berkunjung ke sini...pejam celik hari ini udah hari selasa..maknanya separuh cuti seminggu sudah habis digunakan..tinggal beberapa hari lagi rutin harian menanti....suasana hujan yang tidak berhenti-henti sejak dua hari lepas...kepala pun sudah naik pening-pening terkena hujan....dengan tekun dan bersemangatnya siapkan dua assigment...rasa hendak bersorak kuat2 sebab time rajin gini payah untuk datang....dalam masa yang sama terlebih rajin berposting dalam dua blog....blog untuk dinilai oleh pensyarah fatma...indahnya bahasa blogspot siap promote dalam facebook untuk mempelawa sesiapa yang minat singgah...kabarnya jika blog kita ramai yang masuk bermakna markah akan bertambah...gitulah katanya....

Posting kali ini...bila time hujan...terliur pulak hendak makan speggeti buatan sendiri dengan citarasa Malaysia. lama...blog ini tidak dipostkan pasal makan...entah mengapa sejak dua menjak ni proses mengekek terbantut dengan teruk sekali...maka dengan semangat berkobar-kobar meredah hujan yang lebat membeli bahan-bahan ciptaan sendiri....proses membuatnya bermulalah....resepinya...

2 paket mee maggi(brand cintan)
1 tin sardin kecil sekali
1 biji tomato- dipotong dadu
2 biji bawang besar-dimayang
2 ulas bawang putih-dimayang
1 biji lada lada merah
1 sb sos tiram
1 sb sos tomato
1 sb kicap pekat
garam dan gula secukup rasa.

Caranya.
1. Mee maggi tu dicelur hingga lembut.Toskan.
2- Panaskan kuali. Masukan minyak masak.
3. Tumis bawang besar,bawang putih hingga naik baunya.
4. Kemudian hancurkan ikan sardin tadi dan masukkan ke dalam kuali.
5. Masukkan sos tomato,sos tiram dan kicap pekat tadi.
6. Bila agak sebati masukkan tomato yang dipotong dadu.
7. Masukkan gula dan garam.kacau hingga sebati.
8. Akhir sekali masukkan mee tadi dan kacau hingga rata.
9. Siap untuk dimakan panas-panas.

Rasanya sedap sangat...kalau suka masam...letak air limau nipis semasa makan...tujuannya untuk menghilangkan rasa hanyir ikan sardin tu dan rasanya yang masam manis membuka selera sebenarnya...cubalah pasti selepas ni proses yang sama akan berulang.....

3 comments:

Dieyna said...

nampak menarik tu.. hehe asyik mee maggi rebus je.. tukor selera

p/s : ana komen banyak kat shoutbox fatma-indahnya bahasa.. jangan lupa jenguk yer

Fatimah Wati Salleh D20111049521 said...
This comment has been removed by the author.
fatmasha said...

udah jenguk...ttp kak tie dok jadi buat scribd...ajar ya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...