Renungan...

Followers

nuffnang

Tuesday, February 12, 2013

Genting Higland..Pengalaman menakjubkan!


Selasa 12 Feb. 2013

Salam untuk semua...bersua kembali setelah bercuti Sempena tahun baru cina...selama 4 hari...best jugok jadi teacher ni sebab banyak cuti...hehehehe...dah jodoh kita jadi cikgu...ok sempena cuti sekolah desakan dari anak-anak terutama si Azyan ajak ke Genting Highland...atas alasan kesihan pada sikecik Azeem duk tanya best dok masa gi Korea dapat main salji...apa lagi si kakak teruja lah....maka segala urusan penginapan di genting dia yang uruskan...ajak mak saudaranya sekali....

Bertolak dari rumah hari Jumaat dalam pukul 7.30 pagi...keadaan trafik pada waktu itu terkawal...sebab di sebelah pantai barat mereka masih lagi bekerja dan bersekolah...so perjalanan kita smooth aje tanpa sesak...sampai di Genting Sempah dah pukul 12 tengah hari...masa ni agak sibuk..dah terlihat berduyun2 kereta menuju ke Genting...kami sampai di kompleks kereta kabel lebih kurang setengah jam...bawa kereta slow je sbb jalan memang bengkang bengkok dengan laluan trafik agak perlahan(macam baca berita je ..heheh)

Sampai di sana..suasana cukup nyaman dan redup sesekali hujan renyai-renyai...dalam hati udah bimbang macam mana nak naik kereta kabel dalam suasana berkabus dan hujan...takut n ngeri memang ada...bila masuk aje dalam perut kereta kabel..aku dah kecut perut...hati berdebar2...hishsishis macam2 perasaan duk berbuai2...takut setakutnya...dengan gayat sekali..sepanjang perjalanan memang tidak buka mata..gayat yang amat sangat...kalau macam ni buleh kene serangan jantung...baru ku tahu bahawa sememangnya aku gayat pada ketinggian....maaf ya tidak dapat melihat keindahan alam ciptaan yang esa...anak2 siap ambik gambar dan suke melihat keadaan ibunya...pendek kata abis ayat dibaca...masa perjalanan dalam 15 minit sahaja..tidak boleh dibayangkan kalaulah tercabut kabel ni...cuma tergantung diawangan je...teknologi canggih yang direka...tak tercapai akalku untuk memikirkannya....

Menjejakkan kaki di Genting...suatu pengalaman yang mengasyikkan...biar lah kewujudannya berpuluh2 tahun...tapi dalam detik ni sampai juga tempat yang menjadi keinginan untuk sampai dan menerokai kehebatan penciptaan manusia yang melangkau zamannya.....check in hotel First World dengan kapasiti biliknya saje sebanyak 6 ribu lebih kalau tak silap rasanya hotel yang paling banyak bilik di dunia.... melalui mesin serupa ATM dengan memasukkan IC kita aje...semuanya tercatat di situ bilik yang ditempah....

Maka bermulalah pengembaraan menerokai bandar di puncak gunung...yang serba moden...panggilan surga dunia memang patut pun diberikan...pasal bila berada di sana kita tak dapat bezakan malam atau siang...dengan lautan manusia yang ramai dengan pelbagai bangsa n keturnana sekali....paling ramai kaum cina...dunia hiburan memang menjadi keseronokan kepada mereka...nak dapatkan restoran melayu memang tidak ada....yang rasa boleh makan di KFC aje....yang lain semua dikuasai oleh golongan ini....

Tempat ini paling sesuai untuk kanak-kanak n remaja...first world indoor parknya permainan untuk kanak-kanak..dengan tiket RM25 seorang...dan orang dewasa RM30...mainlah apa yang disukai dan berapa kali...dari pukul 10 pagi hingga 12 tengah malam...tawaran parkage ni berbaloi kerana kita bebas bermain berbanding jika membeli satu tiket RM 8 untuk satu game...rasanya lebih kurang 11 game yang ada...yang termasuk dalam parkage ni...yang lain2 dikenakan bayaran terutamanya genting bowl,Q-centre, Archery, The Haunted Adventure...dan banyak lagi lah....saat yang ditunggu oleh si Azeem..snow world yang baru siap direnovate...kawasan yang dipenuhi salji dengan bertemakan negara eropah...bayaran yang dikenakan sebanyak RM30 dan masa yang diberikan untuk bermain salji ialah 40 minit sahaja...tapi kata anakde...salji buatan ni tidak sama dengan salji yang ori...belum lagi outdoor dengan pelbagai game yang lebih mencabar dan sesuai untuk golongan remaja dengan tiketnya RM50 untuk semua game..jangan lupa dapatkan map sebagai panduan kita serta tempat yang patut dilawati....agar kita tidak sampai ditempat yang sama....pendek kata longgar semua sendi kaki..sebab asyik berjalan...

Semua game n hotel serta plaza membelibelah dalam satu bangunan yang direka berdasarkan cerita2 Holywood..juga replika bangunan serta patung2 yang menggambarkan trademarke negara seperti Paris, Amerika etc.... kalau nak cerita ni memang panjang....so berkunjunglah di sana walau pun sekali rasalah pengalaman kita sendiri dari kita dengar cite dari mulut orang...kanak-kanak paling teruja...jangan lupa simpan duit banyak2 sebab harga barangan dan makanan cukup mahal...pendek kata tempat untuk perabih duit dalam sekelip mata....





masa belum bergerak...senyum aje...bila bergerak nak tercabut jantung...


rumah salji...main gitu2 je..sambil jalan2 RM30..beb..



kawasan larangan kepada orang Islam...







harga tiket yang dipamerkan....




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...