Renungan...

Followers

nuffnang

Monday, June 11, 2012

Pedih Ulu Hati...

Isnin 11Jun 2012

Salam cemerlang untuk semua....semoga hari ini paling mendamaikan hidup kita...lihat disekeliling kita...pokok2 menghijau..tenang setenangnya...lama tidak update blog..sibuk memanjang..selebihnya kuasa menulis ni semakin tumpul dan idea langsung tidak menyebelahi...belum lagi belek buku untuk exam ari Jumaat n Sabtu ni...malas betullah nak study...

Selebihnyanya demam n pedih ulu hati...kata orang tua2 "medu"...rasanya tersalah makan ari tu..sebab perut kosong...makan labu air masak air n kerabu taugeh...apalagi waktu subuh mulalah menyucuk-nyucuk...yang tidak boleh dibayangkan....sakitnya macam nak bersalin...perut jadi kembung dan keras sekali....baring salah..berjalan-jalan lagilah...punyalah sakitnya...sebelum kena makanan yang dimakan cukup dijaga...benda2 pedas,masam kita elakkan..dah nak terkena..kena juga walaupun jaga sekali pun....

Setelah digoggle maka dapatlah istilah apa itu sakit pedih ulu hati.... Pedih ulu hati disebabkan oleh asid perut menggangu kawasan bawah esofagus. Ia terjadi kerana injap di bahagian atas perut dikenali sebagai lower esophageal sphincter(LES) tidak tertutup. Asid ini memasuki esofagus yang tidak mempunyai lapisan penebat bahan kimia. Ini akan menyebabkan kesan kimia terjadi.
Kenyataan yang selalu digambarkan adalah sakit dada seperti terbakar. Selalunya terjadi selepas makan berat.

Pedihnya akan datang sekali sekala tetapi kita ni akan jadi sejuk dan tidak keruan..sehinggalah mengambil ubat "Swecon" dan "Gaviscom" terjual di farmasi.... yang rasanya agak berangin macam rasa ubat gigi ... barulah rasa pedih itu hilang sedikit demi sedikit....ni bukan kali pertama terjadi...tetapi aku cukup berhati-hati bila mencuba pelbagai jenis makanan....bimbang perkara yang sama berulang....setiap penyakit ada ubatnya...yang pasti Allah saje nak uji kita untuk melihat sejauhmanakah kita mengingatinya....

5 comments:

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal pedih ulu hati… sharing is caring :) - Pedih Ulu Hati Simptom GERD

fatmasha said...

terima kasih ya...byk juga info yg dapat..yang pasti GERD berlainan dgn pedih ulu hati sebab..biasa yg terjadi tersalah makan..perut kosong or terlebih makan benda masam...

Dieyna said...

semoga cpt sembuh.... tak ceria klu dang sakit... huhu pi klinik blum..?

fatmasha said...

mmg x ceria langsung..nok bercakap pun malas..sikit je Allah uji kita macam ayam kena kapur...klinik?forbia..

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal pedih ulu hati… sharing is caring :) - Pedih Ulu Hati Simptom GERD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...