Followers

nuffnang

Tuesday, August 14, 2012

Roti Gulung Sardin...


Selasa 14 Ogos 2012

Salam Selasa dan Salam Ramadhan untuk semua....lama tidak update blog dan walkblogging ke blog kekawan...agaknya bila bulan pose ni...aktiviti berblog kita pun slow...dan masa yang kita ada pun terhad...ditambah lagi agaknya lah malas nak menulis atau kering idea....apa2 pun jangan dijadikan ianya satu alasan...tepuk dada tanya iman kita....

Posting kali ni...biar pun siaran tertunda tapi demi untuk berkongsi kepada pengunjung...tidak salah kan...Roti gulung sardin ini memang sedap dan kenyang bila kita makan...lebih2 lagi ketika bersahur sebab roti membekalkan kabohidrat kepada keperluan tubuh kita untuk berpuasa ditambah dengan sardin yang kaya dengan protien....cukup senang sebenarnya untuk membuatnya.....sebab roti tu sudah sedia ada cuma kita tumis ikan sardin aje....intinya boleh dipelbagai mengikut selera kita....kita tumis bawang besar n bawang putih bair naik baunya...kemudian masukkan carrot yang diracik,timun batang yang dimayang serta tomato dipotong kecil2 sekali....gaul rata masukkan juga gula n garam...untuk menghilangkan hanyir ikan sardin tu bolehlah perahkan limau nipis dan gaul sekata...bila dah sebati boleh diangkat...

Roti tadi...kita lenyek dengan penggelak kuih tu....supaya roti menjadi nipis skit...supaya senang bila kita nak gulung...pah tu masukkan inti...gulung biar tidak terkeluar inti...jangan lupa gamkan dengan telur....setelah siap tiba proses menggoreng.....roti tadi dilumur telur...kemudian digelek dalam serbuk roti.....goreng dalam minyak hingga garing...sedia untuk dimakan....

1 comment:

lia said...

ada gak yg singgah kedai roti balik ni sat g.... he3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...