Followers

Assalamualaikum photo Resizeofassalamualaikum2.gif

Thursday, December 16, 2010

Banana n Almond cake

Khamis 16 Dis. 2010.

Salam penuh ceria untuk semua peminat entry ni....alhamdulliah kita dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki bernafas di alam fana ni...sujud syukur atas kerahmatan itu....cuti akhir tahun semakin hampir ke penghujungnya.....celik pejam masa berlalu dengan cepat....agaknya tulah salah satu tanda dunia hampir kiamat....masa berlalu dgn cepat...dan kita teralpa lagi dgn pelbagai karenah,ragam manusia yang jumud pada dunia dan alamnya hinggakan bertegur sapa dan sapaan bukan lagi budaya masa kini....selebihnya bust hal sendiri n keluarga kita aje....

Ok...posting kali ni Banana n almond cake....saje lama tidak mengupdate buku resipi bila belek-membelek helaian demi helaian....maka terjumpalah resipi ni...check dalam stok semua bahan yg dikehendaki ada semuanya.....maka bermulalah proses membuatnya.....

Kek yang sedap dengan rasa pisang dan ditambah dengan almond...maka sudah tentu proses memakannya tidak mengambil masa lama untuk dihabiskan....sesiapa yg hendak mencubanya ambillah resipi ni....kalau malas mencuba kau org tengok je..lah sambil menjilat bibir....

Bahan.bahannya
350 gm gandum biasa aje
230 gm gula perang(kalau manis kurangkan..)
4 biji telur
250gm mentega
450gm pisang yg sudah dilecek(pisang apa2 pun ok)
1 sk ovelet
1sk baking powder
1/2 sk soda bikabonat(optional)
1/2 esen vanila
Almond untuk ditabur di atas

Cara
1. Putar mentega n gula hingga kembang n gebu.
2. Masukkan telur sebiji2
3. Masukkan pisang lecek tadi
4. Masukkan esen vanila n ovelet
5. Masukkan gandum yg dicampur terlebih dahulu dgn baking powder n soda
6. Masuk dalam bekas(apa2 bekas pun) tabur almond di atas.
7. Pahtu bakarlah hingga masak.

Dah pun siap...senang aje..semua kerja mesti rajin baru menjadi....buat dgn kasih sayang...baru berkat hasil air tangan kita....kalau tidak menjadi komen n beritahu apa masalahnya....pahtu kita boleh bincang n selesaikan....ok..hingga jumpa lagi wassalam...

No comments: