Followers

nuffnang

Monday, June 10, 2013

Cikgu dan masalahnya!

Isnin 10 Jun 2013

Salam  untuk semua...bersiaran semula setelah blog hampir diliputi lalang..malas betul nak update...bukan tiada cerita nak post tetapi time malas gini...nak menaip pun malas...belum lagi walkblogging kekawan yang lain...rasenya mereka juga seperti kita juga....yang aku tabik hormat blog mat gebu sentiasa dikemaskini...hari2 buleh post masakannya...memang si mat  ni orang yg disiplin n rajin........peminat dia juga ramai yang berkunjung n komen membina sekali...

Kejadian malas tahap gaban ni salah satu puncanya pekse dok abis lagi...ada satu paper lagi yang tinggal....bila dok selesai tu jadi gininya...serba tidak kene...baca dok pun...esok nak pekse malam ni br nak buke buku....kata orang ambil berkat buka buku hehehe....tu lah carry mark asyik merundum je berbanding dengan sem 1 n sem 2....

Sebelum tu...nak ucapkan tahniah pada sesaing yang berjaya naik pangkat dari DG32 KUP kepada DG34 KUP....walaupun beza gaji ada yang cuma RM10 saje berbanding gaji asal...kahkahkah...macam2 karenah skim gaji cikgu ni...apa-apa pun alhamdulliah naik juga mata gaji walaupun ciput...perjuangan KPPK kepada golongan guru....pada yang tidak dapat lagi macam amber ni...bersabar ya ada hikmah di sebalik itu.....yang kurang enak didengar dan menjadi buah mulut bila dah dapat jawatan PK hakiki DG32 terpaksa turun pangkat jadi cikgu biase sebb tarikh lantik tu dilewatkan pada gred hakiki....rasenya kalau bukan di kalangan cikgu ni kurang mengerti penjelasan ni...baca je lah sekadar berkongsi info......Harapan kita cikgu bawahan ni ada penjelasan yang boleh memihak kepada cikgu dari KPM serta KPPK salah satu badan yang paling terkedepan dalam menyelesaikan isu2 berbangkit dari guru-guru yang ahlinya sahaja ya....

Bila bincang pasal guru ni...1001 macam masalah yang mereka hadapi...sebab tu ramai di kalangan guru padam awal...sebab stress...bebanan kerja dan tidak lupa karenah birokrasi di sekolah dan jabatan sendiri....maknanya guru terpaksa selesaikan masalah sendiri untuk survival dalam kerjayanya.......




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...