Renungan...

Followers

nuffnang

Monday, October 24, 2011

Mari suka-suka...



Isnin 24 Okt.2011

Salam Isnin untuk semua...moga dipanjangkan usia n dimurahkan rezeki....apa-apa kerja buat kita biarlah ikhlas...ada niat untuk tolong orang...mane yang terlebih rezeki tu...pakat2 sedekah pada yang memerlukan...mana-mana ada artikal...pakat2lah share dengan kekawan...mungkin idea dan pendapat kita ni boleh dikongsi bersama....moga2 dunia penulisan kita bertambah berkat....insyaAllah...

posting kali ini Mari suka-suka...belek-belek blog Rebublic of Moggolia....mungkin ampunya tanah ni ada tanah jajahan di sana...terjumpalah cerita ni....bolehlah tumpang sekaki....maaf ya tuan tanah hamba menceroboh tadi tapi permission sudah diminta untuk copy n paste di halaman rumah ambe.....

HARTA PUSAKA NENEK
Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.

Nenek : “Rahmat, nenek sudah tidak kuat lagi, nenek minta kamu sambung mengusahakan kebun nenek…”

Rahmat : “Jangan cakap macam tu, nek…” (dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung… dapat pulak harta pusaka nenek).

Nenek : “Segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram tiap hari tanaman nenek.”

Rahmat : “Baik nek, nenek jangan bimbang tentang hal itu… Tapi dimana kebun nenek? Rahmat tidak pernah tahu?”

Nenek : “Di Facebook nenek, FARMVILLE, nanti nenek bagi tau passwordnya.”

Rahmat : “?????” ;


Cerita ke 2


KELUHAN

Keluhan seorang SUAMI:

Subuh, mandi nak pergi kerja.
Pagi, naik kereta pergi kerja.
Tengahari, tak payah kerja.
Petang, balik kerja.
Maghrib, tak ada kerja.
Malam, tanya bini bole kerja.
Bangun pagi, penat malam tadi kerja.
Tak sudah-sudah dengan kerja.

Keluhan seorang ISTERI:

Subuh basuh kain.
Pagi sidai kain.
Tengahari angkat kain.
Petang lipat kain.
Maghrib susun kain.
Malam BUKA KAIN.
Bangun pagi, hilang kain.
Tak sudah-sudah dengan kain....





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...