Renungan...

Followers

nuffnang

Sunday, February 20, 2011

Kek Pandan Karemal...

Ahad 20 Feb. 2011

Salam ceria untuk semua....pejam celik bulan feb...hampir ke penghujungnya....cepat bangat masa berlalu....urusan dunia tidak pernah habis dibuat....ada aje perkara yng bermain di minda untuk dilaksanakan dari sebesar2 urusan sehinggakan sekecil perkara pun menjadi perhatian dan dibuat dengan kadar segera....

Ok...posting kali ni...ramai sangat yang bertanya pasal kek ni...alahai..kek ni saje terjumpa dalam blog seseorang....http://badariahabdrahman.blogspot.com/ kalau nok terokai resepi2 yang menarik dan menjadi log terus ke blog badariah...pasti terpegun dgn pelbagai kek yang dipamerkan......bila seseorang bertanya kat mane belajar semua buat kek ni....belajar dengan intenet aje....apa yang penting tawakal....berusaha....yang paling penting rajin diutamakan baru setiap apa yang kita buah membuahkan hasilnya.....

Ringkas cerita try resepi di bawah ni...memang menjadi...kalu tidak menjadi buat hingga ok...lama2 kita rasa kepuasan itu dari hasil kerja kita sendiri...

BAHAN A ( GULA HANGUS )

  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
  • tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

BAHAN B ( KAREMEL )

  • 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu KFC paste pandan & perwarna hijau
  • 3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur )

BAHAN C ( KEK )

  • 140gm tepung gandum
  • 70gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
  • 45ml minyak msk

BAHAGIAN D ( MERIGUE )

  • 6 bj putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td.puding karemal td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...







No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...