Renungan...

Followers

nuffnang

Wednesday, June 14, 2017

Samperit Susu..sedap!

14 Jun  Rabu 2017

Assalamulaikum dan Salam Sehati Sejiwa

Salam Ramadan AlMubarak juga...hari ni dah masuk hari yang ke 19 kita menunaikan ibadah puasa...kejap je masa berlalu bermakna 11 hari lagi kita akan menyambut 1 Syawal hari yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam...apa2 pun Ramadan yang masih berbaki ini kita hiasi iman kita dengan banyak membaca Al Quran..berselawat dan berzikir moga fadhilat  dan pahala dalam bulan Ramadan dapat ditingkatkan..InsyaAllah.

Posting tertunda sebenarnya...time rajin gini lah sempat siapkan biskut samperit susu yang dioleh oleh Azlina Ina dalam facebook beliau kebetulan ditunjukkan cara..kita apa lagi share aje lah moga ampunya ok je sape yang nak share resepinya...biskut ni kalau tak pernah buat memang payah untuk menjadinya..bila kita paipkan adunan bunganya tidak menjadi...tapi resepi cikgu Azlina ni alhamdulliah kelopak bunga menjadi n cantik...apa yang pasti selepas picit tu..simpan dalam frezer kejap supaya ianya keras skit..baru dibakar..bunganya still cantik n tidak jatuh gitu...ok disebabkan ampunya diri baik hati share resepinya maka saya pun baik hati share lah jugok...hehe semak resepi di bawah ini yer..

Samperit Susu

1/2 cawan mentega
1/4 cawan susu pekat
2 cawan tepung jagung
1 sb tepung beras
1 sb tepung kastad
1 st esen vanila

cara-cara
1. pukul mentega bersama dengan susu pekat hingga sekata.
2. Masukkan Esen vanila, tepung beras, tepung kastad dan last sekali masukkan tepung jagung.
3. sebatikan adunan hingga sekata. Boleh paipkan dalam acuan bunga.
4. Biarkan seketika/masukkan dalam frezer kejap sebelum dibakar. 

Saya gabungkan warna merah supaya nampak cantik..tak lah warnanya kuning je..ikut kreativiti masing-masing..

Ada orang guna acuan gini...bunganya akan berlapis2...tapi saya guna nozel acing yang besar...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...