Renungan...

Followers

nuffnang

Monday, October 19, 2015

Kuih Belimbing...

Isnin 19 Okt.2015

Assalamulaikum...salam sejahtera...agak lama menyepi dalam dunia blogger...rase hampir 4 bulan tidak update blog sibuknya kita dalam urusan duniawi...kerja sekolah yang tidak pernah putus..dengan pelbagai e..n laporan yang terpaksa disiapkan...dunia pendidian sekarang semakin mencabar minda n fizikal sekali...adussss dalam usia senja gini... terkadang rasa rugi jugok tidak asah bakat dlm bidang penulisan ini sebaik mungkin..mediumnya sudah ada tinggal lagi rajin dengan malas aje....so entry tengah hari sambil relief kelas ...saje nak kongsi resepi kuih belimbing resepi pantai timur ni...lama jugok tidak membuatnya...tetiba rasa mengindam maka jadilah kuih ni...adunan ini cukup utk 3 orang makan je..kalu rase nak buat dalam kadar yang banyak..gandakan sukatan tu..

okeyyy...kita check resepi di bawah ini cubalah insyaallah menjadi n sedap....

Kuih Belimbing

1 cawan gandum
1 sb marjerin
1 cawan air
11/2 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur(yang dipukul sedikit)
Minyak untuk menggoreng.
gula halus untuk menggaul kuih bintang(bila siap masaklah yer)
Cara buatnya.

1. Didihkan air hingga mengelegak
2. Masukkan marjerin.
3. Bila marjerin cair...masukkan gandum kacau sekejap hingga sebati..angkat dr dapur dan kacau lagi.
4. Agak-agak adunan dah sejuk sedikit...masukkan telur sedikit demi sedikit hingga habis.kacau hingga sebati .
5.Panaskan minyak. paipkan adunan menggunakan nozel bentuk bintang. sambil tu..gunting kuih belimbing kita ..panjang mana yang kita mahu...
6.Taraaaa siap untuk dihidangkan.



ni lah kuihnya..hihi


4 comments:

Dayana Bahar said...

wa.. dah kembali berblog ye hihi

Khalid Kyle said...

Ssedap nmpk, x pernah lg mkn, kene cuba ni

Jom Terjah : Fesyen Lelaki Popular yang.. Perlu ke?

fatmasha said...

hahah..ana dok tahu sbb apa tetiba je nok berblog hihi

fatmasha said...

khalid kyle...cuba lah org Trg memang suka kuih ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...