Followers

Saturday, May 16, 2015

Selamat Hari Guru!

Sabtu 16 Mei 2015

Salam Sejahtera.Moga Dirahmati. Berentry lagi sempena Hari Guru yang disambut pada hari ini. Walaupun Cuti Hujung minggu,tetapi tarikh keramat itu tetap datang dan kita kaum guru ini tidak lepas dari mengucapkannya sama ada secara langsung dan tidak langsung...

Tidak lupa juga kepada semua guru yang telah mengajarku dari sekolah rendah Sultan Omar...terus ke Sekolah Menengah Sultan Omar sehingga ke tingkatan 5 seterusnya melanjutkan pelajaran ke tingkatan 6 di SMK Tengku Intan Zaharah....terus ke Maktab Perguruan Pasir Panjang yang sekarang telah dijadikan Sekolah Sains...dan yang paling kemuncak kepada pensyarah UPSI..jasa kalian dan tunjuk ajar yang diberikan akan dikenang sehingga akhir hayat...Terharu bila kenangkan ramai di kalangan cikgu2 ini telah kembali menemui penciptaNYA...tetapi title guru tetap unggul dan masih dalam ingatan...jasa dan pengorbanan cikgu2 cukup besar dalam mendidik dan menunjuk ajar kami sehingga berjaya dalam hidup....Terima Kasih Cikgu!

Biar penat berdiri...jangan penat memberi
Biar lelah terduduk...jangan lelah membentuk
Biar penat bercakap...jangan penat berharap
Jangan bergerak seperti gunting melangkah namun memutuskan....
Bergeraklah seperti jarum...menusuk namun menyatukan..
Buat semua insan yang bergelar guru...sekali bergelar guru...sepanjang hayatmu menjadi guru...Terima Kasih Cikgu!!!

Tema hari guru tahun ini.Guru :Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak.Huraian yang cukup menyentuh perasaan dan merangkumi segala intipati yang terkandung dalam tema yang diketengahkan.


GURU: Kata GURU merangkumi semua warga pendidik yang menyumbang khidmat bakti dalam semua bentuk institusi pendidikan yang menjadi penggerak serta pendukung kepada pembangunan pendidikan negara. Guru merupakan insan yang berpengetahuan luas, berkemahiran tinggi dalam bidangnya dan mempunyai keperibadian terpuji serta berupaya menjadikan diri mereka sebagai suri teladan.

1.2 MEMBINA ILMU: Individu yang membangunkan dan membentuk atau mewujudkan kualiti pada setiap insan dan keilmuan. Dalam konteks pendidikan, guru berperanan sebagai individu yang membina dan membentuk kualiti individu muridi/pelajar dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek (kognitIf).
1.3 MENYEMPURNAKAN: Menjadikan sempurna atau lengkap. Warga pendidik berperanan untuk menyempurnakan keberhasilan murid berpandukan enam aspirasi murid yang dinyatakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025.
1.4 AKHLAK: Budi pekerti dan nilai-nilai murni sejagat yang perlu ada dan dihayati oleh setiap modal insan bagi mendepani cabaran dan perubahan dalam menjalani kehidupan.

1 comment:

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Selamat hari Raya Aidilfitri..

A ssalamulaikum dan salam sejahtera...rasanya tidak lewat lagi untuk mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri dan maaf Zahir dan Batin...