Renungan...

Followers

nuffnang

Saturday, November 13, 2010

Very bad UPSR...


Sabtu 13 Nov. 2010

Salam Sabtu pada semua pembaca entryku....ya lah...kurang sihat skit.....batuk yang berpanjangan...keadaan yang kurang selesa.....malas handak mencatat sesuatu pada tatapan ni....selebihnya kerja yang menimbun....sbb hujung tahun begini semua mesti disiapkan dan dilaporkan.....

Ditambah lagi kerja yg ditinggalkan oleh org lain kita yang terpaksa kene buat.....masuk data nilam secara online....dari tahun 2009 hingga 2010 untuk 850 student sekolah ni....tarikh akhir hingga 31 dis. ni.....aduhai....nasib2......

Posting kali ni....very bad UPSR...tu kata gb bukan kata aku....tolong menguatkan lagi kata2nya...sudah kusangka cempedak menjadi nangka...posting terdahulu rasanya udah diberi kelemahan yang ketara pada bebudak ni berbanding dengan budak2 tahun lepas....last2 skali ramai yang ban aku kata....bebudak tahun ni excellent n komited siap berbincang dalam facebook lagi....aku cabar... aku kata...ok kita tunggu keputusan...sekarang tekaan ku tidak meleset sedikit pun.....dari 12 orrang pd tahun lepas hanya 3 orang aje yang bejaya mendapat 5A...siapa yang patut dipersalahkan...murid2 yang tidak faham atau cikgu2 yang tidak reti2 mengajar atau pihak pengurusan yang lemah.....????

Kata GB... orang kata(org mane aku dok pasti....kalu pendapat pekerja diambilkira malanglah kenyataan itu) cikgu2 tahun ni udah kerja kuat....mengajar tidak mengira hari n penat...Jumaat n sabtu siap datang....pendek kata tiada hari lagi untuk digunakan untuk mengajar bebudak ni.....tup..tup result macam ni juga....Pada pendapat.. aku.tahun depan kita tukar strategi...masa rehat cikgu kita jangan ambil...kem2 diluar kita kesampingkan.....cikgu2 ikut kelas masing2...biar dia rasa bertanggunjawab jangan bila sampai di tahun 6 org lain yang ambil alih....

Apa2 pun post motem kene buat dari pelbagai sudut....sudah sampai masanya pendapat dr guru2 yang berpengalaman n ASK(A=attitude S=skill K= knowledge) mereka n....duduk berbincang...cadangan yang baik dipraktikkan...work hard be smart(S=specific M=measureable A=attainable R=reasonable T=time limit) bukan work hard tapi dok smart...bukan kata cikgu baru ni tidak pandai mengajar....tetapi dia org kurang pendekatan yang konkrit ke arah peperiksaan....sepatutnya mereka ni diberi pendedahan dari tahun 4 dulu n bawa budak2 ni hingga ke tahun 6....baru hasilnya positif...selebihnya pemantauan dari pihak pengurusan amat penting...

Ok....rasanya pada yang berjaya tu tahniah.....pada yg kurang bernasib baik....belajar hingga berjaya...ni baru permulaan...panjang lagi langkah ke depan....pada cikgu2 yang kene mengajar tahun 6 tahun depan....anda memang hebat diberi sepenuh kepercayaan oleh GB dan kata GB kita jangan gentar....kerana kita bakal dilawati oleh sesiapa sahaja ......ok hingga jumpa lagi di lain entry...anggap luahan di atas secara positif......wassalam...

1 comment:

Mohamadazhan hjDesa said...

salam kak, dah rezeki nak buat cmna, mungkin boleh belajar sesuautu daripada sekolah2 yang cemerlang. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...