Renungan...

Followers

nuffnang

Saturday, June 20, 2015

Salam Ramadhan AlMubarak...

Sabtu 20 Jun 2015

Salam Ramadhan AlMubarak kepada semua umat Islam ...walaupun hari ini dah masuk hari ke tiga kita berpuasa rasenya tidaklah lambat untuk mengucapkannya...lebih2 lagi dalam bulan yang di dalamnya banyak kelebihan yang tiada tolok bandingnya...

"Wahai orang-orang yang beriman,diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu,agar kamu bertaqwa" (Al-Baqarah 183)

a) Ramadhan adalah penghapus dosa


Sabda Rasulullah s.a.w. melalui hadis yang disampaikan oleh Abu Hurairah r.a.;

الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ، وَالْجُمُعَةُ إِلَى الْجُمُعَةِ، وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ، مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ، إِذَا اجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ

“Solat lima waktu, jumaat ke jumaat dan ramadhan ke ramadhan merupakan penghapus dosa di antaranya selama mana dijauhi dosa besar”. (Riwayat Imam Muslim)

b) Pada bulan Ramadhan dibuka pintu syurga, ditutup pintu neraka dan dirantai syaitan-syaitan


Sabda Rasulullah s.a.w;
إِذَا كَانَ أَوَّلُ لَيلَةٍ من شَهرِ رَمضَانَ صُفَّدتِ الشَّياطينِ ومَردَةُ الجنِّ وغُلِّقتْ أَبوابُ النِيرانِ فلَمْ يُفتَحْ منها بابٌ وفُتِّحتْ أَبوابُ الجنَّةِ فلَمْ يُغلَقْ منها بابٌ ويُنَادِي مُنَادٍ يا بَاغِيَ الخيرِ أَقبِلْ ويا بَاغِيَ الشَّرِّ أَقصِرْ. ولله عُتَقَاءٌ من النَّارِ وذَلكَ كُلَّ لَيلَةِ

“Apabila tiba malam pertama Ramadhan akan diikat/dirantai segala syaitan dan jin-jin yang sesat, ditutup segala pintu neraka hingga tidak ada satu pintu pun yang dibuka, dibuka segala pintu syurga hingga tidak ada satu pintupun yang ditutup. Seorang penyeru (yakni Malaikat) akan berseru; “Wahai orang yang mengejar kebaikan! Tampillah kamu. Wahai orang yang ingin melakukan kejahatan! Undurlah kamu (yakni berhentilah dari melakukan kejahatan)”. Akan terdapat orang-orang yang bakal dibebaskan Allah dari api neraka. Hal demikian itu berlaku pada setiap malam (di sepanjang Ramadhan)”. (Riwayat Imam at-Tirmizi, Baihaqi dan Ibnu Hibban dari Abu Hurairah r.a.)
 


Monday, June 08, 2015

Family Day....Cameron Highland Part 1

Isnin 8 Jun 2015

Assalamulaikum kepada semua...berentry lagi setelah rase badan ok skit...kepala pun tidaklah berat sangat...tekanan darah kembali ok...syukur padaMU yang Allah...setelah pelbagai ramuan dan ubat yang dimakan ditambah dengan bermunajat kepadaMU maka kesihatanku bertambah baik...alhamduliah...

Sebenarnya permulaan cuti,kami badan kebajikan guru dan kakitangan sekolah mengadakan family day 3 hari dua malam ke destinasi Cameron dan Tambun Lost World hasil dari kerja kuat guru dan kakitangan dalam kanival mega serta hari kokurikulum di sekolah...maka presiden KGSS telah berbesar hati memsponsor kami ke destinasi yang dipilih...Rombongan kami seramai 148 orang termasuk kanak-kanak dengan menaiki sebuah bas dan 15 buah kereta...Perjalanan yang memenatkan memakan masa yang lama kerana perjalanan kami bertolak pada waktu pagi...memandangkan ramai di kalangan kami drebar kereta ni...tak mampu memandu pada waktu malam....

Melalui jalan felda aring ...terus ke Gua Musang iaitu jalan altenatif ke cameron highland....jalan raya yang sempit..masih dalam pembinaan serta kiri kanan masih ada lagi kesan tanah runtuh akibat banjir pada bulan disember lepas....pada aku memang tidak akan lalu ikut jalan shortcut ni...pasal jalan ni memang bahaya kepada mereka yang baru melaluinya....dengan jalan raya yang bengkang bengkok...memang seram sejuk kami dibuatnya...sapelah yang pandai2 syorkan jalan ni...aku pun tak tahu hingga sekarang....bukannya cepat sampai...rasenya sama aje  jarak perjalanan dengan jalan highway ke Kuala Lumpur yang lebih selamat....adusss...

Sampai di Cameron jam 4 petang...cukup memenatkan kerana sepanjang jalan mendaki bukit cameron hujan turun tanpa henti...dalam hati sudah berdetik suasana yang tidak memberangsangkan ini tentu tidak menyeronokkan...pertama kali dalam hidup sampai ke cameron...hihi lucu kan..apa tidaknya ada je halangan sebelum ini yang memaksa destinasi itu tidak sempat dijejaki...so...kawasan yang damai nyaman ...segar dan menyegarkan...hilang rasa penat...pemandangan yang cantik dengan dilitupi kabus yang tebal...tetapi boleh dilihat banyak kawasan bukit yang digondolkan...nampak sangat tidak tersusunnya kawasan penanaman yang diterokai...patutlah berlaku tanah runtuh dan banjir kilat bila hujan...

Sempat ke pasar Berincang....agak lewat sampai ke sana kerana banyak kedai yang sudah ditutup...perkara pertama yang kami beli...tentulah strawberry...nyum..nyum masam manis gitu...tidak lupa juga jagung manis yang cukup rapuh di makan...ubi keledak biru yang dikukus juga menjadi santapan kami semua...hihi macam tak pernah jumpa makanan..semuanya dibedal....

Menginap di Apatment di tanah rata...apa namanya yer..lupa pulak...tapi kami menyewa 9 apatment yang disewa dari cikgu miji...seorang guru yang asal dari Kelantan...katanya apatment ni dari rakan-rakan guru yang telah balik kampung tetapi dijadikan homestay...guru2 yang berwawasan...tabik spring aku...sambil menyelam minum air....malam tu diadakan BBQ... begitu meriah sekali..aku memang jenis tidak tahan sejuk..menggigil ditiup bayu bukit...memang sejuk...tapi bagi mereka yang berdarah panas...hihi... katanya tak lah sejuk mane...adusss...entah pukul berapa di orang tidur aku pun tak tahu kerana kami tidur cukup nyenyak pada malam itu...

Sebenarnya banyak tempat2 yang menarik tidak sempat kami redah...kesuntukan masa dan ramai di kalangan kami telah acap kali datang ke sini...jadi aku n my family aje yang pertama kali sampai...huhu..rasenya kami perlu berkunjung ke sini lagi dengan berkereta...

OK...kita sambung family day part 2 ke  Tambun Lost World...nanti kita cite pengalaman yang menarik di sana....
sikecik masam mencuka...apa pun tergaman ros merah berkembang seadanya..

Apatment yang kami sewa...nama lupalah...adusss



pasangan bahagia....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...