Renungan...

Followers

nuffnang

Thursday, September 30, 2010

Cantik....adakah anda cantik?

Khamis 30 Sept 2010

Salam.....selamat berposting lagi....kali ni...cantik n cantik....suatu istilah yang orang suka dengar dan pertahankan kecantikannya walau dalam apa keadaan sekali pun...terutama kaum hawa...yang merasakan kecantikan itu milik peribadi dan abadi dalam hidup mereka...tanpa kecantikan mereka merasakan suramnya kehidupan ni....betul ke......????

Apa pun kecantikan itu adalah antara perkara subjektif yang sukar ditentukan kriterianya.Namun,ramai yang berpendapat.......bahawa keluhuran hati mampu menaikan seri wajah........rupa paras hanya bonus tetapi yang mahu dikenalpasti ialah ciri luaran dan dalaman seseorang.....

So.....kecantikan itu bukan terletak hanya pada paras rupa yang indah....tetapi meliputi tutur kata dan tingkah laku yang sopan kerana ia merupakan cerminan hati.....tanyalah pada sesiapa pun cantik itu hanya diilihat pada paras rupa for first impression.....apa pun setiap orang mempunyai penilaian tersendiri dalam menilai kecantikan seseorang berdasarkan pengamatan serta pengalaman dalam pergaulan.....

Wednesday, September 29, 2010

Surat Tunjuk Sebab...

Rabu 29 Sept 2010

Salam.....posting kali ni...surat tunjuk sebab pasal tidak menghadiri majlis man said nok bagi pen drive pd cikgu cikgi...yang begangnya surat tu siap tunjuk akta sekian2 ni...para penjawat awam mesti menghadiri setiap perjumpaan yg diarahkan.....bunyi surat tu lah....GB siap buat perjumpaan pada mereka yg tidak menghadiri majlis tersebut....

Ok cikgu buat surat tunjuk sbb ketidakhadiran cikgu...format yg sama...alasan yang berlainan....bagi aku perjumpaan politik ni....saje nok suruh cikgu tunjuk taat setia pada kerajaan sbb depa dah beri macam2 pd guru.....dan guru2 kene ucap terima kasih atas jasa dan keprihatinan tu...tak gitu...Maka berjela-jela alasan yg diberikan...entah apa2...ikutkan hati malas nok layan perkara remeh temeh begini...bila GB kata buat aje...bukan dia baca pun...sekadar memenuhi tuntutan....cian pulok ke GB..buat ajelah...cite le apa yang patut...


NI...dilemma guru saban tahun... lg PRU 13 nanti...macam2 dia mahu cikgu tunjuk taat setia.....cikgu lagi...

Thursday, September 23, 2010

Biskut Raya

Khamis 23 Sept 2010

Salam....posting kali ni...biskut raya...walaupun udah 14 hari syawal berlalu(kalu dok silap) tapi biskut raya nilah yang menjadi identiti umahku bila menjelang raya....rasanya tidak meriah kalu biskut2 ni tidak dihidangkan dan dibuat....udah menjadi tradisi tiap tahun...membuat biskut raya menjadi rutin yang berpanjangan...tetap n berpencen...apa tidaknya dengan harga biskut yang mahal di pasaran...rasanya tidak berbaloi jika dibeli...memandangkan sianak2 ini memang gemar makan biskut yang dibuat sendiri....

Apa pun...mereka sendiri yang membuatnya....si Azmir dengan biskut sarang semutnya....mmg dia yang buat....katanya sedap n rangup....si Azyan dengan biskut conflaksnya....dua adunan dibuatnya habis dimakan sebelum raya....last skali...simpan di tempat selamat br dapat dinikmati pada hari raya.....

Nasib baik tahun ni cuti penggal bersambung dgn cuti raya...jadi masa untuk membuat biskut2 ini begitu panjang dan boleh mencuba pelbagai hidangan yang lain...apa2 pun sifat membazir itu bukan agendanya.....apa yang penting semua tu udah habis dimakan....

Kek yang paling banyak tempahan ialah kek coklat moist....semua suka dan inginkan resepinya...alahai beli aje dengan amber bukannya mahal sangat....dok payah buat apa...bukan senang pun kalu org mmg malas untuk mencari bahan-bahannya....bukannya apa nak dapatkan coklat bar aje berebut2 sampai stok pun habis nasib baik kak Zi(kedai kek dekat trafic light tu) baik tolong bagi yg stok dia simpan untuk customer yg baik aje....tak gitu kak zi...terima kasih byk2 dapat selesaikan masalah....

Anyway tengoklah gambar2 dibawah ni yg sempat dirakamkan.....tapi yg paling kecewa kek gulung batik tidak sempat diambil....kek yang cantik....ni lihatlah sempat copy n paste aje tapi rupa dia lebih kurang beginilah....nanti nok post yg amber punya...insyallah....


foto ni dr blog cik mat..maaf ya en mat pinjam foto...

gambar dr blog mat gebu juga...pinjam je..

.


Monday, September 20, 2010

Selamat Menduduki UPSR

Isnin 20 Sept 2010

Salam....posting kali ini...UPSR menjelma kembali pada 21 hingga 23 sept....seperti tahun2 lepas....walaupun thn ni tak mengajar subjek teras tapi penglibatan itu adalah walaupun tidak diitiraf....apa pun semangat pada bebudak tu penting supaya kejayaan pada tahun lepas berulang pada tahun ni...

Apa pun pada hemat dan pandangan mata kasarku bebudak ni dok macam bebudak tahun lepas...bersemangat dan besedia tahu.. apa misi dan visi yang ingin dicapai...berdikari dan lebih byk berusaha sendiri...bebudak tahu ni asyik nok enjoy...berfacebook lagi...tidak matang..banyak bermain...dok tahulah masa menjawab kan dia org ok...bila result keluar di luar jangkaan...

Semua keputusan boleh diubah....yg kurang bersinar pun...akan mendapat keputusan yg ok bila result keluar...macam2 IMalaysia ini boleh buat...Apa pun Selamat Menduduki UPSR...

Monday, September 13, 2010

Selamat Hari Raya...





Isnin 13 sept 2010

Salam....berposting kembali setelah sebulan menyepi diri...sibuk memanjang dgn aktiviti ramadhan n Hari Raya...tidak sempat update blog.....Raya ke 4 baru still cool n enjoy sikit pasal dpt menziarah kawan2 dan jiran tetangga...saat yang paling ceria dan mulia dapat bersalam dan bermaaf-maafan...apa tidaknya duduk sebelah menyebelah tapi setahun baru bertegu sape.....sibuknya kita dengan urusan dunia....

Hari Raya ni khas untuk bebudak je...kita yang tua ni tumpang sekaki aje.....anak-anak sekarang bukan macam kita dulu ramai2 jalan-jalan tapi sekarang masing2 suka lepak depan tv aje selebihnya mengadap komputer....

Apa pun raya tetap raya...suasana yg dinantikan saban tahun....dan kita merayakan seperti tahun2 sebelumnya.....Ok....Selamat Hari Raya maaf zahir dan Batin kepada semua kekawan. sanak saudara...mereka yang kukenali....semoga kita dilimpahi kerahmatan dan kesejateraan berpanjangan...amalan kunjung mengunjungi tetap berjalan seperti biasa kerana budaya kita memag mesra alam dan menjadi tuntutan agama...mengeratkan siturahim sesama kita....hingga jumpa lagi..wassalam...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...